Spesielle oppdrag

Spennende oppdrag
Her nevnes noen av oppdragene og opplevelsene jeg har fått vært med på. Jeg er heldig og fått være med på mange typer oppdrag, for museer, fylkeskommuner, politi, private osv. Noen av dem kan en fortelle. Politioppdrag bør en vel unngå å kommentere.

På slakteriet: I forbindelse med partering av griseskrotter, merkes det enkelte dyret. merket skytes inn med ei nål. Etter et skift var det ei nål i manko. Selvfølgelig måtte den nåla finnes. Hyggelig var det å kunne bidra, selv om det var svært så kaldt i kjølerommet. Ikke tar jeg meg spesielt flott ut i slakterlue heller. Men moro var det og en spesiell opplevelse. Nåla ble funnet.

 

 

Slagene på Re.

Jeg har i perioden 7-11. september 2009 vært med på å leite etter «Slaget på Re». Re ligger i Ramnes kommune i landet innenfor Tønsberg.

Der var det to slag langt tilbake i tid, i 1163 og 1177. Snorre  Sturlasson besøker Tønsberg i 1218 og omtaler disse i Heimskringla. Selve stedet for slagene står omtalt, men hvor pålitelig er dette. Lokale historikere har sine meninger.

Sammen med arkeologer fra Norge, har vi i tillegg til meg (som metallsøker) med oss tre arkeologer / metallsøkere med oss fra Riksantikvarembedet i Sverige. Her har de utviklet ei gruppe som kaller seg Slagstedsgruppa. De har spesialisert seg på å finne slagsteder og har vært flere steder i Europa med godt resultat. Det eldste slaget de hittil har funnet er fra 1300-tallet. Nå søker vi etter et slag helt tilbake fra 1163 !!

Det er sagt at det er som å leite etter nåla i ei høystakk. Det kompliserte nå er at vi ikke vet hvor høystakka er. Personlig er jeg stolt over å få være med på et slikt prosjekt. Søkinga er over for i år.       Hva fant vi?  Tja, veldig spennende ting…. Men det er det opp til Prosjektledelsen å informere om.  Gjenstander i jern skal røntgenfotograferes og bestemmes så godt det lar seg gjøre, så litt tid kan det ta.  Jeg gleder meg til fortsettelsen av prosjektet i to år til.  Vestfold fylkeskommune omhandler dette og andre spennende ting på dette nye nettstedet:          www.kulturarvvestfold.no

 

Dypt inn i gravene: